Det är min namnsdag (22/2) och det har gått en dryg vecka sedan jag kom hem från min tre veckor långa rehabilitering på Vidarkliniken. Första gången jag hörde talas om deras antroposofiska stressbehandlingsprogram tänkte jag att det där är inget för mig. Sedan tänkte jag att jag omöjligt kan vara borta från min dator, min iPad, min mobil och min familj i tre oavbrutna veckor.
Men gissa vad? Det gick alldeles underbart bra.
Kalla det flum om ni vill men inte förrän man befinner sig på en plats som är helt skyddad från teve, radio, löpsedlar, sociala medier, mejl, sms, reklam i alla former och allt annat visuellt och auditivt brus som oupphörligen marinerar våra själar i en kväljande soppa av information och desinformation, inte förrän det blir tyst i öronen och stilla i synfältet kan man höra sig själv.
På Vidarkliniken låter det inte ens från ventilationen. I matsalen kan man välja att sätta sig vid ett ”tystnadens bord” eller vid ett bord där det pratas, dock inte om sjukdomar. Och tro mig, det finns mycket trevligare samtalsämnen.
Mobilen får endast nyttjas utomhus och umgås med varandra får man göra i allmänna utrymmen ty det egna rummet ska vara en fredad zon. Jag kunde alltså när som helst dra mig tillbaka till mitt rosa, sexkantiga rum utan räta vinklar och vara säker på att inte bli störd ens av en trevlig medpatient. När det försiktigt knackade på dörren var det alltid en av sjuksköterskorna som undrade om jag behövde något.
Här ute i den vanliga världen hör vi om långa väntetider på akutmottagningen, överbelagda avdelningar och sönderstressad vårdpersonal. På Vidarkliniken existerar inte stress. Alla rör sig sakta och talar som om de hade all tid i världen. När jag hade suttit en timme hos läkaren frågade han om det var något mer han kunde hjälpa mig med.
Efter den hälsosamma lunchen (all mat är nyttig, näringsrik, ekologisk och oftast överraskande smakrik) följer obligatorisk vila med omslag, vilket innebär att en sjuksköterska bäddar in en med ett hett örtomslag tryckt mot levern, en mjuk ylleduk runt midjan och en varmvattensflaska på magen, och så sveper hon in en i en skön filt och smyger ut.
Jag kände mig ompysslad som en bebis. Det tog heller inte många minuter innan jag sov som ett spädbarn.
På kvällarna fokuserar rutinen i stället på fötterna. Sjuksköterskan gör då en rytmisk insmörjning av fötter och underben med en doftande olja, inte en knådande massage utan en lätt beröring som om huden var en vattenyta och proceduren en graciös balett. Efter det bäddar hon ner patienten med en varmvattensflaska, släcker lampan och smyger ut.
Jag kände mig omhuldad, hedrad, tacksam och avslappnad, ungefär som Jesus när Maria Magdalena smorde hans fötter. Det tog inte lång stund innan jag sov igen. I snitt låg jag nog på kanske 13 timmar högkvalitativ sömn per dygn.
Trots att det var bitande kall vinter under min vistelse var även utomhusmiljön behaglig och lugnande med sin skönhet. Allting på Vidarkliniken – natur, arkitektur, inredning, konst, mat, program, behandlingar, terapier, bemötandet från personalen, ja hela atmosfären – utstrålar respekt för individen som människa.
Begreppet antroposofi kan översättas med ”visdom om människan” och upplevelsen av att hela tiden betraktas som en värdefull person vars välbefinnande har högsta prioritet är något alldeles överväldigande. Och djupt läkande.
Vidarkliniken har dock mäktiga fiender bland skolmedicinens tillskyndare (läs: läkemedelsindustrin) som mer än gärna underblåser flumryktena. I mars i år löper avtalet med Stockholms läns landsting ut och det kommer inte att förnyas som det ser ut just nu. Konsekvensen blir i värsta fall nedläggning.
Om det stod i min makt skulle jag skicka varenda politiker till Vidarkliniken, en i taget, och sedan alla opinionsbildare, alla nättroll, alla mobbare, alla stressade föräldrar, alla olyckliga tonåringar, alla desperata bråkstakar, ja alla i hela landet som känner förtvivlan eller smärta eller ångest eller vilsenhet eller hat.
För när du under tre veckor har vistats i en miljö genomsyrad av vördnad och vänlighet, där du oavbrutet har behandlats som en fullvärdig människa, då känner du dig upplyst, hel och fri, och du önskar inte en levande varelse något ont.
Att vara människa är något enastående och dyrbart. Därför ska vi vara rädda om varandra, rädda om oss själva och rädda om det som är mänskligt i var och en av oss.
23 februari, 2017 at 18:00
Det är bara det att det inte handlar om sjukvård.
Det är påhittad behandling som påstås fungera.
Omgivningen är säkert bra men nån evidensbaserad
vård får man inte. Du får istället åka privat till tex
Masesgården och pynta själv.
GillaGilla
23 februari, 2017 at 19:00
Hej Krister! Om du har läst min förra blogg så vet du att jag hade ungefär samma uppfattning som du innan jag for till Vidarkliniken. Jag tycker också att behandling ska baseras på evidens. På Vidarkliniken, där det inte är frågan om antingen eller utan både och, fick jag ingen homeopatmedicin utan svalde de vanliga pillren som doktorn skrivit ut och som jag köpt på apoteket. Sådana piller kanske hjälper, kanske inte, men i motsats till naturmedicin har dessa preparat en lång lista med eventuella biverkningar och de gör tillverkarna orimligt rika.
Har du varit sjuk så vet du att man blir beredd att pröva allt. Också det som verkar flummigt kan vara ett halmstrå att gripa efter. Men självklart ska man använda sitt sunda förnuft. Mitt förnuft säger mig att man i alla fall inte kan bli sämre av lugn och ro och hälsokost. Att den omsorg och vänlighet jag mötte på Vidarkliniken fick mig att må bättre var oväntat för mig men egentligen är det självklart. Poängen med min blogg var just att alla människor behöver känna sig sedda och omhändertagna på det sätt som man blir på Vidarkliniken och som den vanliga sjukvården inte kan erbjuda. Många av mina medpatienter var medicinskt färdigbehandlade men ändå inte återställda. Vart skulle de vända sig om inte Vidarkliniken fanns? Att betala hela kostnaden ur egen ficka är inget alternativ för någon som är sjukskriven och lever knapert.
Jag anar att det som ligger bakom din kommentar är en frustration över att skattemedel bekostar något som i dina ögon omöjligt kan fungera. Men att varje del i behandlingen inte är evidensbaserad betyder inte att hela konceptet är feltänkt. Vi människor är så komplicerade att det sällan räcker med en kemisk substans för att reparera systemet. Om någon som jag får genomgå en systemåterställning på Vidarkliniken och det leder till att jag på sikt blir frisk och kan återgå i arbete, så är det väl investerade pengar för samhället. Därför menar jag att det vore katastrof, mänskligt och samhällsekonomiskt, att lägga ner kliniken.
GillaGilla