
Artiklar i Utställningskritik
Utställningar på kultur- och naturhistoriska museer är omtyckta besöksmål men själva utställningsmediet diskuteras sällan, trots att just den skärningspunkten mellan pedagogik och estetik kan säga så mycket om oss och vår tid. Jag har länge varit engagerad i föreningen UtställningsEstetiskt Forum som ger ut nättidskriften Utställningskritik. Där skriver jag med ojämna mellanrum om museer, utställningar, kulturarv och andra favoritämnen. De senaste årens artiklar hittar du här nedanför. Klicka på rubriken för att läsa. Alla artiklar jag skrivit i UEForum/Utställningskritik nås via en sökning på mitt namn i arkivet.
”Med ungdomar i 1300-talets Visby” (mars 2023) skildrar ett återbesök i en utställning på Gotlands museum som jag recenserade för tio år sedan.
”En inbjudan till Oslo” (december 2022) är ett reportage om kulturklimatet i den norska huvudstaden.
”Gåtfull forntid i modern tolkning” (juni 2022) är en recension av en ny basutställning på Gamla Uppsala museum.
”Genom utställningsmediets evolution på Evolutionsmuseet” (april 2022) är en recension av utställningarna på Evolutionsmuseet i Uppsala.
”Utställningskritik ja, men hur?” (december 2021) är en tio år gammal artikel som Aron Ambrosiani fiskat upp i serien Pärlor ur arkivet. Utställningsarkitekten Peter Ullstad och jag samtalar om kritikerns uppgift utan att bli överens.
”Redaktör med mjuk hand” (oktober 2021) är en intervju med den avgående chefredaktören Susanne Fessé.
”Alla lektioner, alla sekel, alla föremål” (juni 2021) är en recension av den digitala undervisningsresursen sverigeshistoria.se
”Sveriges första utställningsproducent” (december 2020) är ett porträtt av Eva Persson som tidigare publicerats som ett kapitel i antologin Museumsutstillinger (läs mer om den nedan).
”Årets guldgarderob ligger i Göteborg” (september 2020) är en reflektion över utställningen Göteborgs garderob på Göteborgs stadsmuseum.
”En utställning om Förintelsen i pandemins tid” (augusti 2020) är en intervju med Marcel Rådström, projektledare på Forum för levande historia.
”Unga murare och gamla minnen” (april 2020) är en recension av tidskriften Danske Museer nr 1 2020.
”Robots” (18 minuter, oktober 2019) är en ljudrecension av utställningen på Tekniska museet i Stockholm. Den ingår i serien ”Riktiga utställningar” som jag gör tillsammans med Irène Karlbom Häll.
”Museer behöver både gynnare och kritiker” (april 2019) är en ledare som tar avstamp i Museernas vårmöte i Östersund.
”Från regemente till riksdag” (mars 2019) är en intervju med utställningsproducenten Liza Carlefred.
”Tills den sista rösten tystnat” (mars 2019) är en recension av utställningen Speaking Memories på Historiska museet.
”Om alla ska få gå på museum” (november 2018) är en ledare om hur Lödöse museum har anpassat verksamhet och miljö för att kunna välkomna fler besökare.
”Mycket mer än gammalt skräp” (september 2018) är en recension av Danske Museers senaste nummer.
”Bistert om pengar, politik, obehag och damm” (juni 2018) gör några nedslag i museivärlden i Danmark och Norge.
”Snacka om utställningar!” (april 2018) är en ledare om utställningskritik.
”Evolutionen rullar bara framåt” (april 2018) är en lite elak recension av utställningen Livets tre på Naturhistorisk museum i Oslo.
”På återbesök hos Strindberg” (februari 2018) är en recension av det återöppnade Strindbergsmuseet i Stockholm.
”Tolka aldrig kulturarv utan handskar” (december 2017) är en ledarartikel om hur föremål rör sig fram och åter över kulturarvsgränsen.
”Vem får ärva kulturarvet?” (oktober 2017) är en ledarartikel om det besvärliga begreppet ‘kulturarv’.
”Skattkammare för flera generationer” (oktober 2017) är en recension av det nya leksaksmuseet i Bergrummet, skriven tillsammans med Irène Karlbom Häll. Vi spelade också in en recension i ljudformat, Bergrummet (12 minuter), i serien ”Riktiga utställningar”.
”Platsens poesi och ordens magi” (september 2017) är en essä om varför bara en del utställningar lyckas överbrygga avstånd i tid och rum.
”Historiska föremål söker asyl” (september 2017) är en ledarartikel om hur kulturarv förstörs även i Sverige.
”Landhöjning, vargar och kvinnoöden i Österbotten” (juni 2017) handlar om utställningarna på Österbottens museum i Vasa.
”Mellan mörker och ljus i Hazelius hus” (december 2016) recenserar Nordiskt ljus på Nordiska museet i Stockholm.
”Utställningar att lita på” (november 2016) är en kulturpolitisk ledarartikel mitt under museidebatten.
”Jag tror jag var i Örebro” (september 2016) handlar om Vi blir Örebro och Jag tror jag vet på Örebro läns museum.
”Därför Borås, då och nu” (juni 2016) recenserar fyra utställningar på Textilmuseet i Borås.
”Med hjärta för människokroppen” (april 2016) handlar om basutställningen på Livets museum i Lund.
”Vår samlade utställningskunskap” (februari 2016) är en ledarartikel om hur Wikipedia kan bidra till bättre utställningar.
Museumsutstillinger, en antologi

Tillsammans med Hege Børrud Huseby är jag redaktör för en skandinavisk antologi om utställningen som medium. Den heter Museumsutstillinger. Å forstå, skape og vurdere natur- og kulturhistoriske utstillinger och innehåller arton kloka kapitel med olika perspektiv från forskare och verksamma. Hälften av kapitlen är på svenska, övriga på danska eller norska.
Läs mer om boken här.
Magisteruppsats om utställningstexter

Mitt museipedagogiska examensarbete (ht 2009) handlade om texter i utställningar. Titeln är Utställningstextens pedagogik. En studie av textburna meningserbjudanden på Nordiska museet och Moderna museet. Ladda ner den genom att klicka på länken nedan.